nebo ... zákl. pozice v N (pomocná síla, dělník, uklízeč) - a snaha o normální pozici v N.
?
Jedná se totiž o kombinaci praxe, znalostí v oboru a úroveň jazyka. Co hraje větší roli pak v německu?
Mám zatím Bc. na strojírenské škole (VUT Brno) a příští rok dodělám Ing. (páč jsem blbec přes odevzdanou diplomku nedal jednu jedinou zkoušku, už to mohlo být). Němčina je podle mě špatná. Měl jsem ji sice 9let a při cestách po německu (nákup motorek a aut) jsem se nějak domluvil, ale jen velmi jednoduše a v krizi za pomocí rukou
.
A:
1. volba mě ochudí o možnost naučit se jazyk tak, abych si v něm věřil a bral ho samozřejmě. Získám ovšem praxi v oboru a plynule navážu na školu. No a samozřejmě bych měl český plat.
2. volba zase může znamenat ztrátu kontaktu od školy (i když spíš v očích případného zaměstnavatele, podle mě stejně absolvent nic neumí). Naopak nabízí zlepšení se v jazyce.
B:
Každopádně zatím postupuju tak, že posílám žádosti po ČR a hledám i dělnické a pomocné práce v N, ať už zprostředkovatelů v ČR, nebo německých serverech. CV rozesílám ve formě europassu, co se týká německa samozřejmě. Tady na foru bylo uvedeno, že němci vyžadují průvodní dopis a dávají mu nejvyšší důležitost. Ten jsem ještě nevytvořil. Co do něj uvést?
C:
Další otázka směřuje na reálné hrubé mzdy. V agenturách mě zarazila výška na pomocných pozicích 1800-2100e (uklizečky, dělnící, natěrači, malíři) a u středně kvalifikované 3500e a vysokoškolské 5000e (nástupní 3500e)
a výš. Zdá se mi to nějak nadnesené...
Zkušení "němci" poraďte.
Díky
Jan H.